Olleta de Sant Mateu
INGREDIENTS (4 persones)
1 peu de porc
1 os de porc
1 cuixa de pollastre o gallina
2 botifarres negres seques de ceba
100 gr. de cigrons o bajoques verdes
2 cards grans
4 creïlles mitjanes
½ ceba
2 grapats d’arròs
Aigua, oli, sal i safrà
PREPARACIÓ
Es posa en una olla aigua amb sal i es fa bullir el peu de porc, els ossos, la gallina i els cigrons (prèviament posats a remulla la nit anterior).
A mitja cocció s’afegeix la botifarra seca.
En una cassola apart es bullen els cards nets de fils i tallats per eliminar l’amargor i el color verd fort. S’afegeixen els cards a l’olla.
Quan les llegums estiguen cuites i la carn tendra, s’afegeixen les creïlles, mal tallades per fer el brou més espès.
En una paella a banda es fa un sofregit amb la ceba tallada en juliana fins que estiga ben daurada, i després s’afegeix oli i la ceba a l’olla. Es deixa bullir un moment a foc fort i es tiren els grapats d’arròs i el safrà.
Es prova i rectifica de sal, si convé, i es deixen els dos darrers minuts de cocció de l’arròs fora del foc. Servir calent, amb la carn en un plat a banda.
També es pot repartir un poc de carn en cada plat.
Hi ha més variants que depenen de cada casa o cuina i dels ingredients de temporada disponibles.
Font: La cuina de Sant Mateu. Maestrat, ahir, avui i sempre. Àngels Font i Bel