Església i Convent de les Monges Agustines (s.XVI – s.XVIII)

Situació:
Plaça de les Monges.

HORARI:
diari, de 10 h a 19 h.(aprox)

Nota*:
horari orientatiu. L’església està normalment oberta excepte els dies que per norma de l’ordre de les Agustines està tancada

Fundat en 1590 per monges provinents del convent de Mirambell (Terol). L’edifici conventual es construí sobre terrenys ocupats per l’hospital de pobres i la seua capella annexa, que foren cedits pel consell de la vila. La part posterior del convent abraça amb els seus murs una de les antigues torres de la muralla coneguda com la torre de les Agustines, que flanquejava el portal de la Vedella. La congregació hi ha residit sense interrupció des de la seua fundació, excepte el breu període de la guerra civil, en què el convent fou expropiat per la CNT.

L’església actual, limítrof amb les dependències del convent, substitueix una església anterior. S’inicià en 1701i finalitzà en 1708. La façana és simètrica amb tres altures separades per impostes i dues torres bessones. Són interessants els arcs centrals de tres obertures a la manera d’un atri, amb columnes d’ordre toscà. Es remata el conjunt amb cornisa ornamentada i sobre ella un ampit. L’església és d’una sola nau de quatre trams, capelles laterals i en el creuer cúpula sobre petxines.